De Heufkens...

De familie Bok is in de jaren ’50 begonnen met de teelt van verschillende groenten, fruit en diverse bloemen. Door de jaren heen is de diversiteit in de teelt verdwenen en is de freesia overgebleven. Erik Bok heeft, als derde generatie, het bedrijf van zijn vader overgenomen en zorgt er dagelijks voor dat er prachtige freesia’s geoogst worden om veel mensen blij te maken met deze uniek, zoet geurende bloem. De Heufkens is een echt familiebedrijf  waar kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het in het vaandel staan.

De kwekerij is gericht op het telen van mooie, uniforme en zware bloemen die naar bloemisten over de hele wereld gaan.

De freesia is niet alleen een typisch Nederlands product maar is daarnaast ook erg uniek door het vele handwerk dat nodig is voor de teelt. De teelt van de freesia is moeilijk te automatiseren en dat is nu juist hetgeen wat Erik Bok zo fascinerend vindt aan deze teelt. De uitdaging en het ongrijpbare vraagt om een ambachtelijke aanpak wat Erik helemaal in de vingers heeft.

De freesia teelt is een koude teelt wat betekent dat er weinig energie nodig is voor de groei van de freesia. Zo wordt er door het gebruik van led belichting tot 40% minder energie gebruikt voor de teelt dan het bestaande groei licht. Daarnaast maakt De Heufkens gebruik van biologische bestrijding om moeder natuur zo weinig mogelijk schade te doen.

heufkens logo

Het proces

poten freesia

Poten

De freesia knollen worden machinaal geplant met een op rupsen voortbewegende machine, de machine wordt bestuurd met behulp van een laser zodat er mooie rechte bedden ontstaan. De persoon op de machine vult de machine bij en controleert of de juiste hoeveelheid knollen geplant worden.

Groei

Na de planting wordt de grond afgedekt met een laagje organisch materiaal en witte korrels, dit is nodig om de bodemtemperatuur van de freesia’s beter te kunnen beheersen. Maar ook om een goede bloem productie/kwaliteit te bereiken. Daarna wordt er steun gaas opgelegd, wat er voor zorgt dat de bloemen niet omvallen tijdens de groei.

oogst snijden

Oogst

De freesia’s worden één voor één met de hand afgesneden met een mes, gebundeld en direct op water gezet. Dit om uitdroging te voorkomen.  

In de verwerkingsruimte worden de freesia’s geselecteerd op lengte en gewicht en worden er bosjes van 10 stelen gemaakt. De bossen van 10 worden gebundeld en op veilingfusten gezet om vervolgens naar de veiling gestuurd te worden. Totdat de transporteur de bloemen komt halen staan de bloemen in de koelcel. Een koele plek is er erg belangrijk voor het uiteindelijke vaasleven van de freesia bij de consument.

freesia veiling transport

Veiling

De freesia’s gaan vanaf ons bedrijf op transport naar de veiling van Royal Flora Holland te Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. Op deze veilinglocatie worden de producten verdeeld of verkocht via een veilingklok en gaan daarna naar allerlei bestemmingen. In het binnenland maar hoofdzakelijk naar andere landen binnen de EU maar ook zeker naar verre bestemmingen zoals de Verenigde Staten, Japan, Rusland, en het Midden-Oosten.

freesia product vaas

Uw product

Geniet van de geur, kleur en bloei van deze prachtige bloemen!

Teeltproces

Planten
Na het rooien wordt de grond plantklaar gemaakt. Het planten van de freesia bol wordt dan machinaal gedaan.
Groei
Het klimaat in de kas is belangrijk voor de groei van de freesia. Het klimaat wordt aangestuurd door een klimaat computer. Deze regelt de hoeveelheid licht, vocht, temperatuur etc. Luchtvochtigheid kunnen we actief verhogen door het vernevelen van water. Dit brengt de luchtvochtigheid omhoog en de temperatuur omlaag wat in de zomer belangrijk is omdat de freesia niet goed tegen hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid kan.
Snijden
Als de freesia de juiste rijpheid bereikt heeft wordt de freesia op een vastgestelde hoogte gesneden door de medewerkers.
Verwerking
De gesneden freesia wordt verpakt en klaar gemaakt voor de verzending.
Voorbereiding Rooien
Ter voorbereiding van het rooi proces worden de slangen voor de bewatering uit de grond gehaald.
Rooien
De freesia wordt gerooid door een machine die de freesia losschud. Zo kan de freesia met de hand geraapt worden.
Bollen Drogen
De bollen worden gedurende 3 weken gedroogd. Dit droogproces zorgt er voor dat de voedingsstoffen uit de plant naar de bol stromen.
Ontbollen
Als de planten goed gedroogd zijn wordt de bol machinaal gescheiden van het blad.
Previous slide
Next slide

Maatschappelijk verantwoord

Wij zijn altijd op zoek naar de meest maatschappelijk verantwoorde werkwijze. Zo maken wij gebruik van led-verlichting wat tot 40% minder energie gebruikt dan het huidige groei licht.

Ook maken wij gebruik van biologische middelen en manier om insecten te bestrijden.

Daarnaast nemen wij deel aan collectieve initiatieven zoals de tuinbouwriolering. Dit systeem maakt het mogelijk dat het afvalwater van de glastuinbouwbedrijven collectief wordt verzameld én gezuiverd. Na zuivering is het afvalwater vrij van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten.Dit systeem draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater in de Bommelerwaard.

freesia LED-belichting
freesia insecten bestrijding
freesia kwekerij de heufkens

Toepassingen & Links

Voor meer informatie of inspiratie klik hieronder op één van de links!

De MPS-groep is ervan overtuigd dat de tuinbouwsector een belangrijke bijdrage kan leveren aan de wereldwijde verduurzaming. Het is daarom de ambitie van MPS om de gehele tuinbouwketen te laten werken met respect voor mens, natuur en milieu.

Dé marktplaats voor bloemen en planten. In opdracht van de coöperatie organiseert Royal FloraHolland de internationale markplaats voor bloemen en planten voor kwekers en kopers, onze klanten.

Flower Factor logo

Flower Factor geeft ideeën voor bloemwerk met Freesia’s. Laat je inspireren door de bloemisten van Flower Factor.